Czym zastąpić papier do pieczenia

0
867
babka

Czasem ochota na pichcenie przychodzi zupełnie niespodziewanie. Jest pierwsza w nocy, powoli szykujesz się już do spania, a tu nagle natrafiasz na fantastyczny przepis na idealny wypiek i po prostu wiesz, że musisz go jak najszybciej wypróbować. Od razu bierzesz się do roboty. Okazuje się, że akurat wszystkie niezbędne produkty spożywcze masz w swojej kuchni, tyle że brakuje ci jednego elementu – papieru do pieczenia.

Jeśli jednak do tej pory wydawało ci się, że bez niego nie da się przygotować żadnego ciasta czy babeczek, no to byłaś w błędzie. Nasze mamy i babcie raczej nie używały tego rodzaju produktów. One doskonale wiedziały, czym zastąpić papier do pieczenia, by zawsze móc przygotować fantastyczne ciasto dla bliskich. Zaraz odkryjesz ich tajemne sztuczki.

Jednym z lepszych zamienników może być mata silikonowa

ciasto

Zapewne teraz jej nie posiadasz, ale jeśli wiesz, że często zdarza ci się zapomnieć o zakupie papieru do pieczenia, powinnaś w najbliższym czasie zaopatrzyć się w bardziej funkcjonalną matę. Jest ona przystosowana do tego, by używać jej właśnie w piekarnikach. Dobrze znosi więc kontakt nawet z najwyższymi temperaturami. Tak naprawdę bywa nawet bardziej użyteczna od popularnego papieru do pieczenia, ponieważ potrafi wykazuje się zdolnością do zatrzymywania ciepła, chroniąc przed jego utratą. Takiej maty możesz oczywiście użyć wiele razy. W przeciwieństwie do papieru nie jest ona jednorazowego użytku. Co prawda ma znacznie wyższą cenę, jednak wydane na nią pieniądze bardzo szybko ci się zwrócą. Warto więc zainwestować w tego rodzaju gadżet kuchenny. Posiadając go, już zawsze będziesz mogła zabrać się za przygotowywanie ciasta – nawet w środku nocy.

Wykonana z silikonu mata na pewno byłaby bardzo dobrym wyborem, ale skoro jej nie posiadasz, najprawdopodobniej w tym momencie nigdzie jej nie kupisz. Musisz ratować się tym, co znajdziesz w zakamarkach swojej kuchni. A bardzo możliwe, że z której z szafek wygrzebiesz resztkę folii aluminiowej. Zastąpi ona papier od pieczenia w przypadku pieczenia chrupkich wypieków. Mimo iż mogłoby się wydawać, że taka delikatna i cienka folia źle zniesie kontakt z gorącym piekarnikiem, to w rzeczywistości zawsze jest ona pokryta specjalną żaroodporną powłoką. Możesz zatem bezpiecznie poddać ją działaniu bardzo wysokich temperatur. Taka zwykła folia świetnie nada się do pokrycia patelni czy innych naczyń, które zamierzasz później włożyć do piekarnika. Niekoniecznie jednak będzie dobrym wyborem w przypadku pieczenia ciast czy babeczek. Folia niestety może się do nich przykleić.

czym zastąpić papier do pieczenia

A gdybyś spytała swoją mamę, babcię lub prababcię o to, czym zastąpić papier do pieczenia, mogłabyś usłyszeć tylko jedną odpowiedź – tłuszczem! Kilkadziesiąt lat temu ludzie nie dysponowali tymi wszystkimi kuchennymi gadżetami, bez których my dziś nie wyobrażamy sobie życia. Radzili sobie inaczej. A wychodziło im to świetnie. Przed pieczeniem smarowali garnki, patelnie, blaszki i inne naczynia dowolnie wybranym tłuszczem – najczęściej było to masło, rzadziej olej. Ten sposób działa naprawdę dobrze, ale ma niestety pewną wadę. Jako że tłuszcz nagrzewa się bardzo szybko, pod jego wpływem ciasto może zbyt mocno przypiec się u dołu. Jak temu zaradzić? Formę wysmarowaną masłem czy olejem możesz dodatkowo obsypać niewielką ilością mąki. Zapobiegnie ona również przywieraniu ciasta do naczynia. Wypiek na pewno wtedy się uda i zostanie równomiernie upieczony.

Przechodzimy do ostatniej już alternatywy dla papieru do pieczenia, czyli najzwyklejszej bułki tartej. Nie jest to zbyt popularna metoda, ale jak się okazuje, działa bardzo skutecznie. Bułka tarta sprawdza się w szczególności dobrze w przypadku przygotowywania dań słonych. Jeżeli więc właśnie zajęłaś się pieczeniem pasztetu lub zapiekanki, spróbuj obsypać formę większą ilością bułki tartej. Oczywiście przedtem blaszkę posmaruj jakimś tłuszczem, aby bułka mogła do niego przywrzeć. Atutem tej metody jest to, że nadaje ona potrawom ciekawszej struktury oraz lepszego smaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here