Czym karmić kaczki

0
5211
czym karmić kaczki

Mięso, które jest spożywane przez ludzi można podzielić ogólnie na mięso czerwone i mięso białe. Do mięs białych zaliczane jest mięso drobiowe, a więc pochodzące od wszelkiego drobiu hodowanego w gospodarstwach rolnych, jak i od ptactwa dzikiego. Do grupy tej zalicza się również mięso z królików i zajęcy. Natomiast do mięs czerwonych zaliczany jest każdy inny rodzaj mięsa pochodzący od zwierząt hodowlanych i dziko żyjących. Mięso białe nie jest kaloryczne i nie jest ciężkostrawne. Zalecane przez specjalistów podczas diety odchudzającej, jak i w przypadku wielu chorób układu pokarmowego.

Mogą spożywać go osoby dbające o smukłą sylwetkę pod warunkiem, że jest odpowiednio przyrządzane. Najmniej kaloryczne jest to gotowane, a najbardziej smażone. Białe mięso, to źródło białka bardzo dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm. Do drobiu, z którego pozyskujemy białe mięso zaliczają się miedzy innymi kury, indyki, perliczki, gęsi, kaczki. Te ostatnie mogą być hodowane na fermach, jak i żyć w stanie dzikim.

Słowo „kaczka” pojawiło się w czternastym wieku i określało na początku wyłącznie dzikie gatunki. Lecz już sto lat później tym mianem określano także kaczki domowe. Kaczki zostały udomowione przez człowieka głównie z powodu zapotrzebowania na mięso, lecz są od nich pozyskiwane także jaja oraz pióra. Kaczki są ptakami żyjącymi na całym świecie.

kaczka

Ludzie zastanawiają się czym karmić kaczki?

Na wstępie trzeba powiedzieć, że kaczki, to ptak posiadający krótkie nogi i potrafiące świetnie pływać, a nawet nurkować. Kaczki zaliczane są także do gatunków wędrownych i latających. A mięso kacze jest równie doceniane na świecie, jak mięso z kurczaka, czy indyka. Lecz najbardziej hodowla i konsumpcja tego rodzaju ptactwa rozpowszechniła się w Azji. W krajach azjatyckich produkuje się każdego roku prawie 4 tysięcy ton mięsa pochodzącego od kaczek. Na kontynencie europejskim najwięcej mięsa kaczego dostarczają Niemcy i Francja. Wracając do pytania, czym karmić kaczki, to trzeba zaznaczyć, że w zasadzie kaczki są ptakami wszystkożernymi.

Lecz w diecie ich przeważa pokarm roślinny. Jedzą więc różne kłącza, owoce oraz rośliny wodne. Nie pogardzą też wodnymi bezkręgowcami i małymi rybami. Wiele z nich jada to, co zdoła zdobyć, a zwłaszcza jest tak w przypadku kaczek żyjących w miastach. W miastach zazwyczaj karmione są one chlebem, lecz pieczywo bez odpowiedniego przygotowania nie jest dobre dla ptactwa. Pieczywo, którym karmimy ptaki nie może być w dużych kawałkach. Musi być rozdrobnione, gdyż ptaki, a w tym kaczki nie posiadają zębów. Ptaków nie powinno się także karmić pieczywem ciemnym, gdyż ma kwaśny odczyn, który jest szkodliwy dla ptactwa. Kaczki bardzo chętnie zjedzą niełuskane pestki słonecznika oraz drobno pokrojone warzywa, jak marchewka lub kapusta.

Nie pogardzą również gotowaną kaszą jęczmienną i gotowaną kaszą gryczaną. Możliwa jest także do nabycia gotowa karma dla ptactwa wodnego, ptactwa domowego i ptactwa lotnego. Gdy pragniemy karmić kaczki pływające, to lepiej nie wrzucać np. chleba bezpośrednio do wody, gdyż to nie służy ani kaczkom, ani wodzie. Chleb wrzucony do wody zanieczyszcza ją i sprawia, że powstaje szkodliwa pleśń.

kaczki

Przechodząc do spraw kulinarnych, to trzeba zaznaczyć, że mięso kacze jest bardzo chętnie stosowane w wielu kuchniach świata mimo tego, że nie należy do najmniej kalorycznych. W 100 gramach mięsa kaczego mieści się około 340 kalorii. Dla porównania w 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się tylko nieco ponad 160 kalorii. Czyli łatwo policzyć, że mięso kacze posiada drugie tyle kalorii niż pierś z kurczaka.

W 100 gramach mięsa kaczego znajduje się 28 g. tłuszczu, 10 g. kwasów tłuszczowych nasyconych, 3,7 g. kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 13 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 19 g. białka, witamina A i witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, sód. W mięsie pochodzącym od kaczki jest 84 mg. cholesterolu, bo jest to dość tłusty rodzaj mięsa drobiowego. W mięsie kaczym nie ma węglowodanów, co ucieszy osoby dbające o linię, lecz równocześnie zmartwi, gdyż nie ma w nim również błonnika przyspieszającego metabolizm.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here