Sól to jeden z najważniejszych składników niemalże wszystkich potraw. Na pewno zawsze korzystasz z niej w swojej kuchni i zupełnie nie wyobrażasz sobie tego, że miałbyś z niej zrezygnować. To ona nadaje potrawom cudownej wyrazistości. Sprawia, że nabierają one konkretnego i oczywiście bardzo przyjemnego smaku. Sałatka bez soli byłaby bezpłciowym listkami z dodatkiem kilku niewyczuwalnych warzyw, a spaghetti smakowałoby jak pusty makaron z pomidorami.
Odkrycie soli na dobre zmieniło oblicze gotowania, ale jednak nie jest to taki składnik, który wpływa niesamowicie dobrze na zdrowie. Niestety – to, co dobre, zazwyczaj nam szkodzi. Jeżeli więc chcesz zacząć ograniczać tę przyprawę w kuchni, musisz dowiedzieć się, czym zastąpić sól. A wbrew pozorom da się to jak najbardziej zrobić. Ograniczając spożycie sodu, zapewnisz sobie wiele dobrego.
Dlaczego jednak powinieneś zrezygnować z dodawania soli do potraw?
Czemu masz odmawiać sobie czegoś, co tak bardzo ci smakuje? Ponieważ sól niestety nie jest do końca zdrowa. Wbrew pozorom ludzki organizm rzeczywiście potrzebuje występującego jej sodu, dlatego nie można nie jeść jej w ogóle, ale w dzisiejszych czasach w przeciętnym jadłospisie zawsze jest jej o wiele za dużo. Niekoniecznie musisz przesalać potrawy, by spożywać ogromne ilości sodu. Obecnie sól kryje się bowiem dosłownie wszędzie.
Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że występuje ona w chipsach, paluszkach i innych słonych przekąskach, ale czy wiedziałeś, że dodaje się ją również do gotowych dań obiadowych, fast-foodów, sosów w proszku, mieszanek przypraw, a nawet gotowych deserów? Sól jest dosłownie wszędzie. Trudno więc całkowicie jej uniknąć. A skoro i tak na co dzień jej sobie dostarczasz, warto by było przynajmniej ograniczyć jej ilość w domowej kuchni.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie nie przekraczać 1500 mg sodu, czyli 5 g soli – a jest to porcja mieszcząca się w jednej płaskiej łyżeczce. Praktycznie nikt nie jest w stanie spełnić tych wymogów. Jak pokazały przeprowadzone w Polsce badania, mieszkańcy naszego kraju przekraczają tę normę aż trzykrotnie! A nie mówimy tu wcale o osobach odżywiających się wyłącznie samymi fast-foodami, przetworzonymi daniami, chipsami i czekoladkami.
Taką ilość wbrew pozorom nietrudno uzyskać, nawet gdy je się względnie zdrowo. Sól czai się dosłownie we wszystkich produktach. Znajdziesz ją nawet w wędlinach, konserwach czy żółtym serze. Jeżeli więc zaczniesz dodawać do potraw kolejne dawki soli, najprawdopodobniej szybko nabawisz się nadmiaru sodu w organizmie. A może on doprowadzić do licznych skutków ubocznych. Nadmiar sodu powoduje bowiem przede wszystkim nadciśnienie tętnicze, które w najgorszym przypadku potrafi zakończyć się zawałem serca.
No to czym zastąpić sól?
Co możesz dodać do swoich domowych potraw, aby były one równie smaczne jak te z solą, ale przy tym nie szkodziły twojemu zdrowiu? Skup się na przyprawach. Do doprawiania potraw wykorzystaj nie tylko standardowe przyprawy w proszku, ale także i zioła. Te świeże są zdecydowanie najlepsze. Mają fantastyczny smak i aromat, który potrafi błyskawicznie przeniknąć w samą potrawę. Jeżeli więc będziesz przygotowywać obiad z dodatkiem mięsa, spróbuj użyć do niego kilku listków świeżej bazylii.
Ma ona całkiem intensywny smak, a dodatkowo orzeźwia ciężkie i tłuste sosy. Korzystaj także z estragonu, który znakomicie zastąpi sól w jajecznicy bądź omletach. Jest na tyle łagodny, że w żaden sposób nie zaburzy smaku dania, ale zdoła go podkręcić. Tak naprawdę każdego dnia możesz kombinować z dodatkiem innych przypraw. Testuj nowe mieszanki i nie bój się korzystać z czegoś, czego jeszcze nigdy nie widziałeś na oczy. Gotowanie stanie się wielką frajdą, jeżeli przestaniesz podchodzić do niego na poważnie.
Poznałeś już najlepszą alternatywę dla soli, czyli świeże i aromatyczne zioła, dlatego teraz zadbaj o to, aby nigdy nie zabrakło ich w twojej kuchni. Kupuj najlepiej zioła doniczkowe i ustawiaj je na parapecie. Takie roślinki przy okazji staną się piękną ozdobą kuchni.