Czy w ciąży można jeść grzyby

0
1431
czy w ciąży można jeść grzyby

Sposób żywienia odgrywa niezwykle ważną rolę u kobiet w ciąży. Od niego może zależeć rozwój płodu i to, czy dziecko urodzi się zdrowe. Wbrew pozorom zapotrzebowanie na kalorie w ciąży nie zmienia się zbyt drastycznie, bo w pierwszym trymestrze jest ono takie samo jak przed ciążą, w drugim dodaje się do niego ok. 360 kcal, a w trzecim – 475 kcal. Różnice są naprawdę niewielkie. Lepiej więc skupić się na tym, co w ciąży wolno spożywać, a czego lepiej unikać. Większość kobiet zdaje sobie sprawę z tego, że jeżeli przygotowują się do bycia mamami, zakazane są dla nich sery pleśniowe, niedogotowane jajka oraz surowe mięso.

A jak to jest z grzybami? Czy w ciąży można jeść grzyby?

Co na ten temat mają do powiedzenia eksperci, czyli lekarze zajmujący się przyszłymi mamami? Kobiety w ciąży bardzo często same nakładają na siebie spory rygor. Boją się, że zaszkodzą swojemu dziecku, dlatego pewnych rzeczy wolą po prostu unikać. Jeżeli nie mają pewności, czy grzyby będą dla nich odpowiednie, zaczynają ich unikać, a jednak wbrew pozorom nie jest to konieczne. Eksperci są bowiem zgodni w tym temacie.

Wszyscy lekarze twierdzą, że w ciąży tak naprawdę można spokojnie jeść grzyby – w przeciwieństwie do surowego mięsa, owoców morza czy odgrzewanych potraw z drobiem. Grzyby w żadnym wypadku nie zaszkodzą ani mamie, ani jej nienarodzonemu dziecku. A są to naprawdę fantastyczne produkty spożywcze, w których kryje się cała masa drogocennych składników odżywczych. Warto zatem wprowadzić je do diety ciężarnej, zwłaszcza że grzyby mają przy tym wszystkim niewiele kalorii. Na pewno nie obciążą więc układu pokarmowego przyszłej mamy. Zadbają natomiast o zdrowie jej i jej dziecka.

pieczarki

Grzyby to prawdziwa kopalnia cennych składników dla zdrowia. Zawierają one olbrzymie ilości różnorodnych witamin z grupy B, które odgrywają bardzo ważną rolę w rozwoju płodu, ponieważ dbają o jego układ nerwowy, a także zapobiegają niedokrwistości, która nieraz rozwija się u przyszłych matek. Dostarczają także pewnych dawek żelaza – jednego z najważniejszych, o ile nie najważniejszego składnika mineralnego dla kobiet w ciąży.

Żelazo dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Zapobiega zaburzeniom cewy nerwowej, a przy tym wspomaga produkcję czerwonych krwinek i materiału genetycznego. Niektóre badania wykazały nawet, że żelazo może chronić przed przedwczesnym porodem, więc każda kobieta, która jest na niego narażona, powinna przyjmować je w większych ilościach. W ciąży wyraźnie wzrasta zresztą zapotrzebowanie na żelazo. Może być ono aż dwukrotnie wyższe niż normalnie.

Czy w ciąży można jeść grzyby?

Z uwagi na kryjące się w nich wartościowe składniki nie tylko można, a wręcz trzeba je jeść. Żelazo nie jest zresztą jedyną występującą w nich substancją mineralną. Większość grzybów składa się także z fosforu, który podobnie jak wapń odpowiada za budowę kości i zębów oraz pozwala utrzymać właściwą równowagę kwasowo-zasadową. Fosforowi w grzybach towarzyszy jeszcze potas.

w ciąży

Ten z kolei zapewnia odpowiednią równowagę wodno-mineralną, a przy tym obniża ciśnienie krwi, zapobiegając nadciśnieniu. W grzybach można też znaleźć sporą ilość różnorodnych przeciwutleniaczy. Ogólnie rzecz biorąc są one zawsze bardzo korzystnymi związkami dla organizmu, ponieważ potrafią zwalczać wolne rodniki i tym samym hamować rozwój różnych chorób. W diecie powinno być ich jak najwięcej. A oczywiście u kobiet w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na tego typu składniki odżywcze.

Jeżeli kobieta chce (a na pewno tak właśnie jest) zapewnić swojemu dziecku jak najlepszy start i prawidłowe zdrowie od samego początku życia, powinna w okresie ciąży skoncentrować się na swoim żywieniu. Dieta musi być jak najbardziej wartościowa. Niewielką jej część mogą stanowić produkty okazjonalne, takie jak chipsy, słodycze czy inne przetworzone przekąski. Na co dzień najlepiej spożywać kilka mniejszych posiłków i uzupełniać je warzywami, owocami, mięsem, nabiałem i tłustymi rybami. Taka dieta skutecznie zapobiegnie różnym chorobom płodu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here